Reportaj

* Comuna unde toate gospodariile au patru ari * Plaja la Ripiceni ca la Francois Hollande  * Procurori abonati la conserve de Ripiceni   

Duminică, 5 august, locuitorii comunei Ripiceni au primit o binevenita portie de relaxare, de joc , cantec si buna voie din partea administratiei publice locale. La zi festiva, asa cum sta bine unui edil sef, am solicitat o prezentare sumara din partea celui care, dupa slujirea scolii din localitate , a fost mandatat sa preia destinele comunei in mainile sale si sa incerce sa indeplineasca doleantele celor ce l-au ales.

 

”Astazi am incercat si in cea mai mare parte am realizat sa facem o petrecere in cinstea atestarii documentare a comunei Ripiceni care, in trecut, era atestata documentar ca Repitenii de Prut. In cadrul acestei manifestari am avut activitati cultural sportive, o formatie de muzica populara, bucate traditionale, concursuri de atletism. De asemenea am avut musafiri din toate comunele invecinate cate si dintre fostele personalitati ale comunei. Au fost invitati la acest eveniment oameni care, pur si simplu, s-au ridicat din urbea noastra”, a spus primarul comunei Ripiceni, Gabriel Talef.

Comuna unde toate gospodariile au patru ari

Cat priveste intentiile sale de proaspat edil al comunitatii, Talef a susținut:” Increderea cetatenilor am castigat-o prin promisiunile pe care le-am facut si pe care vreau sa le indeplinesc. In primul rand ar fi necesara o reabilitare a retelei de apa si canal, datorita faptului ca in comuna noastra toti locuitorii au casele ridicate pe patru ari, din vremea construirii barajului din 1975. O alta propunere a mea, realizabila, este rezolvarea problemei deseurilor si a gunoiului. Oamenii locuind pe suprafete atat de mici nu au loc de depozitare a gunoiului”.

 

Plaja la Ripiceni ca la Francois Hollande

Cum sta bine omului gospodar, primarul Talef are in vedere si dezvoltarea turismului si atragerea de investitori, mizand pe resursele locale. Dovedind fler antreprenorial, se pare ca nu doar francezii vor fi cei cu plaja pe malul unui rau, in mijlocul orasului. Daca intentiilor primarului de la granita de Est a Europei ii vor raspunde investitorii asteptati, in viitor va avea si comuna Ripiceni si, implicit, Romania, plaja pe malul Prutului.  ”Suntem interesati de atragerea investitorilor, mai ales in domeniul turismului. Zona este una foarte frumoasa, chiar pitoreasca.Avem lacul de acumulare de pe Prut, avem nisip, plaja care nu au fost exploatate si asteapta efectif sa ne implicam si sa le dam utilitate”, a explicat primarul de Ripiceni, Gabriel Talef.

Procurori abonati la conserve de Ripiceni

Printre bunatatile cu care primarul si-a omenit invitatii s-a aflat si o laudabila ciorba de peste. Ciorba de peste se serveste mai peste tot in restaurantele romanesti. Dar cum se face ciorba de peste la Ripiceni, cu siguranta nici proprietarii de cherhanale din Delta nu au reusit vreodata. Intrucat ciorba de peste avea un gust dumnezeiesc, o imbinare de arome de se infiorau si inotatoarele faunei subacvatice din Prut, am cerut ajutorul primei doamne a comunei in identificarea faptasului. Gabriela Genoveva, prima doamna a comunei si doamna cea de toate zilele a onorabilului primar, nu a stat pe ganduri. Pana sa sfarsim intrebarea a si convocat-o la taifas pe gospodina care a facut o astfel de ciorba fara a lasa si autograful pe meniu. Cum se face ciorba de peste la Ripiceni, ne-a povestit chiar ea. ”Ciorba este de peste si cu peste. Ciorba cu peste este cea la care se pun mai multe feluri de peste, mai multe sortimente, incepand de la pestele marunt si la urma se pune pestele mare. Asta este regula de baza la ciroba cu peste. Ciorba din peste sau de peste se face numai din zeama de peste. Scurt. Reteta de astazi este una cu mai multe sortimente de peste. Pestele marunt se fierbe, 4-5 ore. Am pus mai multe feluri de peste: caras, rosioara, biban, crapusor. Dupa ce a fiert 4 ore, se desface carnea de pe oase si se strecoara zeama si se pune intrun ceaun. In ceaun se pun  multe zarzavaturi, radacinoase: telina, morcov, patrunjel, ardei gras, ceapa, ardei iute si se fierbe. La urma se adauga rosii, bors de putina, leustean, marar si pestele mare. Doi, trei pesti mari. Sau cum a fost facuta ciroba de astazi, numai cu file de biban. Timpul necesar fierberii, facerii unei ciorbe de peste buna este de aproape jumatate de zi. La final, totul se drege cu smantana, cu galbenus de ou, cu mujdei de usturoi. Si, evident, cel mai mare secret este sa pui suflet”, a prezentat doamna Master Chef de la ripiceni, Silvica Curioc. Modesta de fel, gospodina a sustinut ca o astfel de reteta ii iese oricarui ucenic in ale bucatariei. Nedumeriti de o astfel de afirmatie, am avut obraznicia sa o intrebam de ce, in cazul acesta, a fost desemnata ea de catre primar sa faca onorurile pestilor si nu altcineva. Raspunsul a fost mai mult decat edificator. ”Soțul meu a fost viceprimar aici si eu am mai facut ciorba de peste. De cate ori s-a sarbatorit ziua comunei, eu am facut ciorba. Fac si conserve de peste. Pestele se poate prepara in foarte multe feluri. eu am vandut si la Botosani conserva de peste facuta de mine. Tine si doi ani de zile, sterilizat, pus in borcan… Am vandut la foarte multa lume la Botosani. Toti de pe la Procuratura, de pe la Directia Muncii, le faceam borcane de conserve de peste. In ultimul timp nu am mai facut ca acum sunt foarte scumpe ingredintele. Eu dadeam cu 10 lei borcanul. De exemplu, domnul Timofte de la Directia Muncii era un prieten de familie si venea mereu si cumpara peste de la noi si a fost foarte multumit. Eu sunt si calificata. Fac si prajituri. Cred ca o sa imi deschid aici, pe malul Prutului cherhana”, a mai spus Silvica Curioc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s