Ansamblul  folcloric pentru păstrarea datinilor şi tradiţiilor strămoşeşti “DOR DE HORĂ“  Văculeşti – Botoşani

DSCF2640 Motto:

“Traditia este influenta muncii culturale anterioare asupra celei prezente”

Tudor Vianu

Ansamblul DOR DE HORĂ a fost înfiinţat în anul 2010 din iniţiativa soţilor Sorin şi Iuliana Gîngă. Această iniţiativă a fost sprijinită şi încurajată de mai multe familii iubitoare de tradiţie şi autentic din comună.

Menirea acestui ansamblu este de a scoate la lumină valori autentice ale datinilor şi obiceiurilor, de a continua şi îmbogăţi tradiţia străbunilor noştri, de a păstra nealterat tezaurul limbii şi al tradiţiilor noastre româneşti.

În momentul de faţă ansamblul are în rândurile sale peste 100 membri de toate vârstele, din toate categoriile sociale şi are în repertoriu melodii populare, suite de dansuri, tradiţii, datini şi obiceiuri reprezentative pentru zona etnografică din nordul Moldovei, mai precis microzona centrală a judeţului Botoşani cu influenţe de pe valea râului Siret.

Melodiile populare sunt culese din folclorul local sau zonal şi sunt interpretate de soliştii vocali ai ansamblului atât solo cât şi în grupuri vocale .

1 Hora Ziua Comunei 2013 009Un farmec aparte îl au şi melodiile interpretate de Fanfara  tradiţională “Andrieşenii”, fanfară cu o vechime de peste 100 ani şi un numar de 14 membri.

Dansatorii, tineri şi tinere din comună, au în repertoriu un număr de două suite care cuprind dansuri populare tradiţionale specifice zonei, dansuri cu rezonanţă în folclorul românesc: Hora mişcată, Ciobanaşul, Sârba tropotită, etc.

Cei 30 de tineri dansatori încântă publicul şi cu strigăturile care însoţesc suitele de dansuri, strigături de o deosebită simplitate si frumuseţe a versurilor şi a rimelor, cu adânci rădăcini în lirica populară autohtonă.

Datinile şi obiceiurile de iarnă reprezintă cea mai variată şi mai complexă activitate a ansamblului. Însăşi geneza acestui ansamblu a avut ca piatră de temelie  tradiţiile, datinile şi obiceiurile de iarnă. Din nenumăratele tradiţii, datini şi obiceiuri din nordul Moldovei, Ansamblul HORA reânvie, păstrează, interpretează şi promovează doar o mică parte, în special cele care s-au regăsit nealterate şi neviciate.

Căpriţele, urşii, căiuţii, moşii si babele încântă prin armonia jocului dar şi prin frumuseţea melodiilor şi strigăturilor care le acompaniază.

Nelipsite din atmosfera sărbătorilor de iarnă şi desigur nelipsite din repertoriul Ansamblului DOR DE HORĂ sunt colindele si urăturile. Culese din cele mai tainice locuri, de prin cele mai îndepărtate timpuri colindele şi urăturile interpretate de noi sunt ca o adevarată maşină a timpului ce ne trimite în vremurile când strămoşii noştri abia le măiestreau.

Desigur, din farmecul  datinilor şi obiceiurilor tradiţionale nu pot lipsi costumele populare si măştile. De o frumuseţe şi originalitate incontestabilă toate măştile şi costumele ansamblului sunt creaţii populare pure ale membrilor săi.

Pentru a înţelege complexitatea şi diversitatea tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor pe care le promovăm, voi enumera grupurile care formează acest ansamblu :

 • Grupul de colindători cu un număr de 26 membri;
 • Grupul de urători – 9 membri;
 • Moşii şi babele – 10 membri;
 • Formaţia de Căiuţi – 20 membri;
 • Formaţia de urşi – 8 membri;
 • Formaţia de căpriţe – 9 membri;
 • Formaţia de dansuri populare – 30 membri;
 • Grup de solişti vocali – 7 membri;
 • Fanfara cu un număr de 14 membri;

Încă de la înfiinţare ansamblul a colaborat cu Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Botoşani sub directa îndrumare a maestrului  coregraf  Mihai Fediuc.

Până în prezent ansamblul şi a participat la mai multe festivaluri de datini şi obiceiuri tradiţionale organizate la Bacău, Botoşani, Iaşi, Dorohoi, Vatra Dornei, Rădăuţi, Sighetul Marmaţiei, etc.

Autenticitatea și frumusețea datinilor, obiceiurilor și costumelor prezentate de către noi au fost remarcate și de fotograful profesionist Ozolin Dușa care a realizat un pictorial în albumul CARTEA CU ÎNGERI dedicat Datinilor și tradițiilor din județul Botoșani.

Recunoaşterea muncii noastre au făcut-o membrii juriului de la Festivalul Marmaţia din Sighetul Marmaţiei care ne-au acordat Premiul I pentru autenticitatea folclorului prezentat şi pentru frumuseţea costumelor.

Pe lângă latura cultural – artistică Ansamblului DOR DE HORĂ a inițiat și o colaborare cu O.N.G. – ul INIMA SATULUI din localitatea Văculești jud. Botoșani.

Una din inițiative o reprezintă păstrarea și promovarea portului popular iar în acest sens s-au identificat costume populare vechi specifice zonei urmând ca acestea să fie reproduse de către membrii O.N.G. –ului prin metode tradiționale, astfel încât să fie create copii cât mai fidele ale originalelor. Pe lângă costumele populare se încearcă și reproducerea țesăturilor tradiționale care se găseau în gospodăriile țăranilor din com.Văculești: scoarțe, covoare, ștergare, macaturi, țoale, etc.

Un alt scop al colaborării cu O.N.G. – ul INIMA SATULUI este acela de a reânvia și a readuce în bucătării produsele culinare tradiționale, în special cele specifice sărbătorilor religioase. În acest sens, se organizează anual Festivalul Gospodinelor unde se pot degusta bunătăți culinare tradiționale preparate de gospodinele din comună  dar și băuturi preparate cu mare grijă și  finețe de gospodari.

Această preocupare pentru portul popular și bucătăria tradițională nu au rămas fără ecou, în anul 2012 fiind invitați la emisiunea Veselie în bucătărie de la postul tv ETNO TV. În această emisiune am prezentat obiceiurile și tradițiile din săptămâna mare, premergătoare Sărbătorilor Pascale. Tot în această emisiune un grup de gospodine și gospodari pricepuți din comună au încondeiat ouă și au preparat în direct produse culinare specifice acestor sărbători: pască, cozonac, drob, miel la cuptor, etc.

Pe viitor membrii ansamblului vor continua să păstreze şi să promoveze tradiţiile, datinile şi obiceiurile pe care deja le au în repertoriu şi nu doar atât, pentru că varietatea folclorului din Nordul Moldovei este imensă şi întotdeauna se pot scoate la lumină, păstra şi promova adevărate comori ale patrimoniului cultural românesc.

COORDONATOR ,

Sorin Marian Gîngă

Reclame
Acest articol a fost publicat în Botosani. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ansamblul  folcloric pentru păstrarea datinilor şi tradiţiilor strămoşeşti “DOR DE HORĂ“  Văculeşti – Botoşani

 1. pensionarul zice:

  Va urmaresc activitatea, imi place si felicit pe aceasta cale coordonatorul Sorin Marian Ginga caci fara el se piedeau frumoasele traditii din zona.

 2. DAN RAUTU zice:

  Va urmaresc activitatea, imi place si felicit pe aceasta cale coordonatorul Sorin Marian Ginga caci fara el se pierdeau frumoasele traditii din zona

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s