Regal folcloric la Flamanzi

În ziua de 15 august, la Flămânzi, a fost organizată cea de a X-a ediție a ”Zilelor Orașului Flămânzi”. Manifestările au cuprins activități sportive, culturale, sfințirea monumentului închinat eroilor din războiul de independență de la 1877, monument aflat în i cinta Școlii Ioan Sturdza. După prânz, când toată suflarea s-a întors de la liturghie, edilul orașului le-a oferit un colaj de activități cultural artistice. Au fost invitate ansamblurile folclorice de la Frumușica, Tudora, Vorona, ansamblul folcloric ”Trei Generații” din localitatea gazdă.


Rapsozii Botoșanilor au fost și ei prezenți, invitați speciali fiind Pamfil Roată și Adriana Ochișanu Botgros. După chindie, primarul Dan Oloeru a organizat o altă activitate care s-a bucurat de un real succes, ”Seara tineretului”, invitați speciali fiind componenții trupei ”Mateo”. La zi de mare sărbătoare, l-am rugat pe alesul comunității să ne spună ce surprize a pregătit flămânzenilor și în domeniul administrației publice. ”Cred că atu-ul meu, al nostru, al echipei, în câștigarea mandatului a fost colaborarea, comunicarea, dialogul. În perspectivă, avem o problemă gravă și spinoasă în localitatea noastră: aducțiunea apei, stația de epurare și canalizarea, plus infrastructura tuturor străzilor de aici. Dacă îndeplinim obiectivele acestea, deocamdată, ne declarăm mulțumiți”, a susținut primarul Dan Oloeru.

Și cum ansamblul orașului a depășit de mult granițele județului, am solicitat un punct de vedere, acasă la ei, și coordonatorului grupurilor care fac parte din Ansamblul Trei Generații. Așa cum a menționat directorul Mihai Atodiresei, Ansamblul Trei Generații din Flămânzi a luat ființă în anul 2008, luându-și numele după celebra formație de dansuri populare Trei Generații care a fost înființată în 1948. ”Ansamblul are în componența sa un grup folcloric bărbătesc numit Stejarii din Flămânzi, un grup folcloric femeiesc Codreanca, soliști instrumentiști și soliști vocali. Aș aminti aici doar câțiva dintre ei: Brândușa Codreanu, Nicolae Florea, Loredana Cuibar, Loredana Călin. Ansamblul a participat la numeroase festivaluri și concursuri naționale și internaționale, obținând multe premii și trofee. Are numeroase apariții la radio și televiziune”, a creionat Mihai Atodiresei. Întrebat fiind cum au reușit să supraviețuiască vremurilor de restriște, în condițiile în care alte grupuri folclorice au sucombat, acesta a susținut: ”Astăzi actul cultural se face mai greu. Însă la Flămânzi noi avem 60 de persoane în ansamblul folcloric, oameni care sunt foarte pasionați de activitatea culturală, care iubesc folclorul, datinile și obiceiurile noastre. Și au avut și satisfacții. Deși flămânznii au obținut numeroase premii la festivaluri de prestigiu, l-a rugat pe directorul coordonator să ne spună care este cel mai de suflet trofeu de când se ocupă de primenirea sufletească prin folclor a flămânzenilor și nu numai. ”După părerea mea ar fi Premiul de excelență, Marele Trofeu de la cel mai important festival de folclor din Moldova, Trandafir de la Moldova susținut la Iași”, a mai spus Mihai Atodiresei.

O prezență apreciată la acest festival folcloric ”Hora de la Flămânzi” a fost prezentatoarea EtnoTV, Silvia Semeniuc. ”Sunt pentru prima dată aici, la Flămânzi. Este un oraș foarte frumos, cei de aici sunt oameni gospodari, primitori. Acum au pus ștampila pe un om gospodar, Dan Oloeru, un om care va face lucruri minunate din postura de primar”, a apreciat Silvia Semeniuc. Prezentă la manifestare, Doina Fedorovici, vicepreședinte al CJ Botoșani. ”Mulțumesc pentru invitația care mă onorează. Ați făcut un lucru extraordinar, deși întro perioadă scurtă. Ați reușit, în aceste vremuri de criză, să organizați a X-a ediție a acestui festival”, și-a exprimat admirația oficialul CJ Botoșani. Fiind pentru prima dată la Flămânzi, Silvia Semeniuc a dat cuvântul și viceprimarului, botezându-l Micuțară. ”Doamna nu ne cunoaște pe toți. Noi, ca gazdă, vrem în primul rând să mulțumim tuturor celor care au venit la noi, din alte zone. Iar celor cu care ne vedem și la bine și la rău, adică flămânzenilor, vreau să le doresc petrecere frumoasă”, a spus viceprimarul Dumitru Micuțaru. Spre seară, festivalul a fost onorat și de prezența președintelui CJ Botoșani, Florin Țurcanu, însoțit de membrii de prim rang ai organizației PNL Botoșani, printre care și candidatul la parlamentare Viorel Grigoraș. Prins la mijloc la un festival așa de mare, de către Silvia Semeniuc, primarul a recunoscut că nu prea știe să cânte și să danseze, dar a promis că până la anul va învăța.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Regal folcloric la Flamanzi

  1. Pingback: Regal folcloric la Flamanzi « Orasul Flamanzi

  2. Pingback: Regal folcloric la Flamanzi | Stiri din Flamanzi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s